"Evropská potravinová pomoc chudým funguje. Proč ji rušit?“

15.02.2012 10:10

Štrasburk, 15.února 2012  Současná česká vláda zastává jako jedna z mála v Evropské unii názor, že o nejchudší osoby by se v Evropě měly starat výlučně národní státy a role Evropské unie není potřebná.

Jaká je praxe fungování pomoci nejchudším v České republice? Na severní Moravě se o tom přesvědčili právě v letošní zimě. Před několika dny zde řešili problém, kdy několik matek samoživitelek s dětmi nedostalo od státu včas potřebné sociální dávky. Sociální dávky dostávají potřební obvykle kolem 20. dne v měsíci. Stát ale v lednu „zajížděl“ nový systém, kvůli čemuž řada lidí, nejen svobodných matek s dětmi, nemělo peníze ještě 7. února. Zůstali tedy skoro půl měsíce bez prostředků!

O matky s dětmi z havířovského azylového domu se naštěstí postarala tamní Armáda spásy a Potravinová banka v Ostravě, které těm nejzranitelnějším zajistily základní potravinové balíčky. Právě podle Potravinové banky, která evropskou potravinovou pomoc v podobě těstovin, cukru, mouky a dalších komodit pravidelně využívá, funguje dodávka potravin vždy bez problémů a jakýchkoli prodlev.

"Kladu si tedy otázku, proč bychom se měli spoléhat pouze na národní úroveň, když ta evropská evidentně funguje bez problémů a včas. Nevidím proto důvod, proč v současné době, kdy čelíme velkým sociálním problémům, tuto potravinovou pomoc rušit,“ říká Olga Sehnalová.

„Mám navíc silné pochybnosti o tom, že by současná česká vláda dokázala tuto fungující pomoc nějak uspokojivě nahradit. Proto plně podporuji další pokračování tohoto programu,“ dodává česká sociálnědemokratická poslankyně.

Evropský parlament dnes návrh nařízení „Rozdělování potravin nejchudším osobám v EU“ ve druhém čtení odsouhlasil bez jakýchkoli změn oproti prvnímu návrhu a dává tak Radě jasný signál, aby pomoc i v následujících dvou letech pokračovala. 
_________________________
*Program rozdělování potravin nejchudším osobám v EU" byl doposud financován z Evropského zemědělského záručního fondu. Jeho rozpočet vzrostl z méně než 100 milionů EUR v roce 1987 na 500 milionů EUR od roku 2009,. Pomoci v současnosti využívá okolo 18 milionů nejchudších lidí v EU. Po rozsáhlém vyjednávání by měla tato iniciativa v následujících dvou letech přejít pod Evropský sociální fond a její rozpočet by se měl snížit na 113 miliard EUR. Ani v této podobě však Česká republika pokračování pomoci z Evropské unie nepodporuje a trvá na řešení na národní úrovni.
Štrasburk, 15.února 2012

 

MUDr. Olga Sehnalová, MBA

poslankyně Evropského parlamentu za ČSSD