Senát Parlamentu České republiky včera posvětil přímou volbu prezidenta ČR tím, že schválil Návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky

14.12.2011 10:34

Tolik suché konstatování. Stojí však jistě za zmínku fakt, že se tak stalo jen díky poslancům a senátorům České strany sociálně demokratické, bez jejichž hlasů by ke schválení této změny Ústavy České republiky nedošlo. V obou parlamentních komorách navíc pro tento zákon sociálně demokratické kluby hlasovaly procentuálně nejvíce jednotně. Kluby vládních stran, které mají v Senátu zastoupení (v případě TOP09 jen díky přeběhlíkům ze stran jiných), stejně jako klub KDU-ČSL a nezařazení, se svým hlasováním vyjádřili proti přijetí tohoto zákona a jasně dali najevo, že jeho přijetí nepodporují. Ještě trapněji zpětně, ve světle tohoto hlasování, zní emotivně a s patosem ochránců zájmů občanů vyslovené věty a výzvy představitelů jiné vládní strany a to „Věcí veřejných“ na tiskové konferenci po hlasování v Poslanecké sněmovně. Tehdy odpovědnost za případné nepřijetí tohoto zákona už dopředu jednoznačně „házeli“ na Českou stranu sociálně demokratickou. Zatím jsme neměli „štěstí“ na další brífink strany „Věci veřejné“, kde by se ke včerejšímu hlasování v Senátu vyjádřila. A média tento prostý a jednoznačný fakt opět téměř jednotně přejdou mlčením.

 

Zde si můžete na internetu poslechnout a připomenout slova představitelů „Věcí veřejných“ a doporučuji si poslechnout i následný brífink představitelů ČSSD a porovnat obsah a formu sdělení představitelů těchto dvou politických stran k tomuto tématu. Pro kontrast lze vyslechnout i slova představitelů KSČM, kteří se vyjadřovali na jejich tiskové konferenci jako "chytrá horákyně". Nehlasovali ani proti, ani pro - nikoho si nerozhněvali. Neprosadili, na rozdíl od ČSSD, žádný svůj návrh. Opomněli svými výpady dlouholetou a neměnnou snahu ČSSD o schválení zákona o obecném referendu, kde se však v tuto chvíli zdají být, díky vládní většině v Poslanecké sněmovně, snahy o jeho konečné prosazení nereálné.

 

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-studio-ct24/211411058331214/

 

Rudolf Vykydal

tajemník OVV ČSSD Kroměříž